top of page

Kuinka kauan kestää omakotitalon rakentaminen?

Updated: Nov 20, 2021


Usein kysytään kuinka kauan kestää omakotitalon rakentaminen?Nyrkkisääntö on, että kun rakennuslupa on saatu, on talo muuttovalmis noin seitsemässä kuukaudessa.Rakentamiseen käytetty aika pohjautuu siihen kuinka valmiina talon ostaa. Vaihtoehtoina on tehdä talo alusta alkaen paikan päällä eli niin sanotusti rakentaa paikan päällä pitkästä tavarasta tai eri valmiusasteisena talopakettina. Talopakettien valmiusasteet vaihtelevat eri toimittajilla niin sisällön, kuin nimityksen osalta. Käytetyimpiä valmiusasteita ovat: runkotoimitus, säältä suojaan, avaimet käteen, muuttovalmis. On hyvä huomata, että useimmat talopakettitoimittajat tarjoavat talon muuttovalmiina, jonka jälkeen talon rakentajalle jää tehtäväksi sisällä valaisimien asennus ja ulkopintatöitä kuten talon pintamaalaus sekä piharakentaminen ja lopputarkastus paikallisen rakennusviraston kanssa.

Talon ulkopuoliset työt voidaan tehdä myös muuttotarkastuksen jälkeen. Ulkotyöt tulee tehdä valmiiksi rakennusluvan mukaisesti ennen kuin talon lopputarkastus voidaan suorittaa. Oman kunnan rakennusvirastosta saat tiedon, kuinka minkä ajan sisällä lopputarkastus tulee suorittaa rakennustöiden aloittamisesta.


Talon rakentamisen vaiheet voidaan karkeasti laskea seuraaviin vaiheisiin:

Ensin tontti raivata ja valmistellaan pohja talon perustuksia ja vesi+ viemäri putkia varten.

Tämän jälkeen tehdään perustukset ja sisä- sekä ulkotäytöt ja viemäröinti sekä raadonputkitus mikäli rakennusalueen määräykset niin vaativat.

2. Talon runko + kantavat seinät sekä kattotuolien asennus+ säältä suojaus

3. Viemärit lattiaan ja mahdollinen vesikiertoinen lattialämmitys asennus sekä lattiavalu

4. Lattian kuivaminen

5. Ilmastointiputkien asennus ja sähkötyöt sekä lämmitysjärjestelmän asennus

6. Sisätyöt: kevyet väliseinät, maalaus, kalusteiden asennus ja sähköjen asennustyöt + pintarasiat, WC ja vesipisteet, väliovien asennus sekä saunan rakentaminen

7. Ulkotyöt: talon ulkopuolen maan pintatyöt esim. asfaltti, ulkosähköt, vesipisteet, roska-astiat, pihan kasvit ja nurmikko sekä postilaatikko

8. Lopputarkastus


921 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page